Geen producten (0)

Over Just Juul

Ik ben Anne-Marie van Rijn (33), alleenstaande mama van Juul (april 2015) en eigenaar van Just Juul. Mijn eigen baby- en  kinderkledinglabel. Handgemaakt en uniek! Hoe en waarom ik hiermee gestart ben?

Droomde jij als klein meisje ook van het hebben van een eigen bedrijf, het ontwerpen en produceren van je eigen (kinder)kledinglijn of gewoon eigen baas zijn?

Ik droomde als kind van…. Tja… Eigenlijk had ik geen grote toekomstdromen. Ik wilde van alles maar zodra ik het onder de knie had, en dat was meestal vrij snel, was het nieuwe en spannende er van af.

Na een start op VWO had ik uiteindelijk na 5 jaar een HAVO diploma op zak en geen idee wat ik wilde. Ik besloot een jaartje te gaan werken. Één jaar werd zes jaar en toen wist ik het! Ik zou Facility Management gaan studeren. Maar na 5 jaar had ik nog steeds maar 3 jaar afgerond. De oorzaak: ik was continu ziek. Op mijn 18e werden mijn amandelen geknipt en daarna leek het een tijd best goed te gaan maar ik zat weer op het oude niveau van minimaal 6 antibiotica kuren per jaar. De medische molen ging weer draaien en na 30 jaar was dan eindelijk duidelijk dat ik een aangeboren afweerstoornis had. Inmiddels krijg ik elke paar weken een infuus met antistoffen die ik zelf mis en het gaat verbazingwekkend goed.

Zwanger

Ik werkte ondertussen in de horeca, kreeg een relatie en raakte binnen 6 maanden ongepland (niet ongewenst) zwanger van Juul. Mijn toenmalige partner zag kinderen niet zitten en al snel besloot ik dat ik Juul alleen op zou gaan voeden. Na mijn zwangerschap werd mijn contract niet verlengd en probeer maar eens een baan te vinden als je tijdens je sollicitatiegesprek aan moet geven dat je wel vaker dan gemiddeld ziek bent en dan ook nog eens elke 3 weken een dag vrij moet hebben voor medicatie.

Terwijl ik dus thuis zat ontdekte ik de naaimachine. Mijn eerste project was een draagzak en al snel volgden ook kleertjes voor Juul. Ik kreeg vaak te horen dat Juul er leuk uit zag en ik was vooral erg blij met het feit dat hij unieke kleding droeg. Geen kleding van de grote ketens waarvan er 13 in een dozijn gaan. Steeds vaker kreeg ik de vraag waarom ik deze kleding niet zou verkopen en mijn eigen bedrijf zou starten. Dat idee bleef door mijn hoofd spoken en na een aantal maanden heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb bij het UWV een onderzoeksperiode aangevraagd. Dit houdt in dat je 6 weken tijd krijgt om te onderzoeken of het haalbaar is om je eigen bedrijf te starten en een businessplan te schrijven. Het UWV keurde mijn plan goed en gaf me groen licht om me in te schrijven bij de KVK en te starten met Just Juul. In de eerste 6 maanden kon ik gebruik maken van een startperiode waarin ik met behoud van mijn WW uitkering aan de gang kon.

Op 29 augustus, 2 dagen na mijn gesprek bij het UWV, stond ik bij de KVK op de stoep. Geen idee nog hoe ik het aan zou pakken maar ik was ondernemer! Yay!

Ik verkocht mijn 3,5 jaar oude auto voor een startkapitaal. Auw! Maar alles voor het goede doel en ooit zou ik deze auto wel weer terug kunnen kopen en misschien ook nog wel een verbeterde versie.

En dan…. Dan moet je een webshop openen, een facebookpagina aanmaken, een Instagram account openen, een zakelijke bankrekening openen, groothandels zoeken, een goede werkplek inrichten en niet te vergeten: een kledinglijn ontwerpen en produceren. Nu moet ik wel eerlijk toegeven dat ik geen idee had waar ik mee bezig was. Ik kocht stofjes die ik leuk vond en maakte daar voornamelijk broekjes van.

Op 22 november 2016 ging mijn webshop online. Ik weet niet precies wat ik verwacht had maar het viel niet eens echt tegen. Er kwamen wat bestellingen binnen, voornamelijk van mijn ‘april mama’s’ groep op facebook. Ik kocht nog een leuk stofje in en maakte daar een kerst-set van en ook nu kwamen er weer een aantal bestellingen binnen. En toen kwam januari. De bestellingen bleven uit. Tijd voor weer wat nieuws. Ik had tijdens een vakbeurs in november stofjes besteld bij verschillende groothandels. Ik maakte weer een nieuwe set en ditmaal liep het storm! Voor het eerst verkocht ik een hele rol stof vermaakt tot broekjes, haarbandjes en kwijlslabben en een enorme lading bijpassende bedrukte shirts. WAUW!

Er volgde een zomercollectie en ik merkte dat Just Juul steeds beter begon te lopen, er met wat meer regelmaat bestellingen binnen kwamen en ik aan 2 dagen werken echt niet meer genoeg had. Juul ging in eerste instantie 2 dagen naar een kinderdagverblijf en in april maakte ik hier 3 dagen van. In oktober werden dat zelfs 4 dagen en inmiddels zijn het 4 dagen en bij enorme drukte heeft Juul nog een hele lieve opa en oma die graag met hem willen spelen.

Biologische stoffen

Behalve dat het drukker geworden is, is er nog meer veranderd. Ik koop nu niet meer elk stofje in dat ik leuk vind. Ik probeer zoveel mogelijk biologische en GOTS (Global Organic Textile Sandard) gecertificeerde stofjes te kopen. Voor de productie van stoffen met dit keurmerk worden geen pesticiden, minder water en energie en geen gevaarlijke chemicaliën gebruikt. Daarbij komen er bij de productie minder broeikasgassen vrij en wordt er ook gelet op werkomstandigheden. Denk daarbij aan minimumloon, verbod op kinderarbeid en veilige en hygiënische werkomstandigheden.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.

Toekomst

Nu Just Juul groeit denk ik wel vaak aan de toekomst. Er komt een moment dat ik het echt niet meer zelf kan. Het liefst zou ik dan willen samenwerken met kleine zelfstandigen om zo de productiecapaciteit te vergroten. Maar perfectionistisch als ik ben, vind ik het moeilijk om dingen uit handen te geven. Waarschijnlijk moet ik er ook niet te veel over nadenken en groei ik er vanzelf in.

Voor nu ben ik ontzettend bij dat ik de stap gezet heb om mijn eigen bedrijf te starten en hoop ik hier dan ook nog jaren mee door te gaan.